Nüfus ve Yaşam

 

2007 yılında Adrese Dayalı Kayıt Sistemine göre Köyümüzün nüfusu 129 kişidir.
(Erkek : 68 Kadın : 61)

Seben ilçesinin en büyük köyü olan Kızık köyünde bugün 30 aile yaşamaktadır.

1965 yılında Kızık köyünde oturan aile sayısı 140, nüfusu 750 iken, o günden bu güne yapılan göçler nedeniyle Kızık köyünde oturan aileler köylerini terk etmişler ve Kızık köyü adeta boşalmıştır.

1950 yılından sonra Kızık köyünden göç eden ailelerin %90'ı Bolu merkez ilçesine yerleşmiştir.

Cumhuriyet dönemine kadar Mudurnu ilçesine bağlı olan Kızık köyü, Cumhuriyet kurulduktan sonra Bucak olan Çarşamba bucağına ve Bolu merkez ilçesine bağlanmıştır. 1946 yılında Çarşamba bucağının Seben adı ile ilçe olması ile Kızık köyü Seben ilçesine bağlanmıştır.

Kızık köyü resmi ilişkileri itibariyle Seben ilçesine bağlı olmakla beraber, ekonomik yönden Bolu merkez ilçesine bağlıdır. Köy halkı alış verişlerinin büyük bir bölümünü Bolu merkez ilçesinden yapmaktadır.

 

Köyümüz: KIZIK

Bulunduğu Yer: Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Kızık köyü Seben ilçesine ve Bolu iline bağlıdır. Bolu-Seben karayolunun Taşlıyayla kesiminden 8 km. batıda ormanlık ve oldukça engebeli bir arazide kurulmuştur.

Doğusunda; Kuzgölcük köyü, Karapınar ve Yernioluk mevkileri, Sarkaya ve Olcaklar ormanları, kuzeyinde; Killik tepesi, Samalcak Dedempınarı ve Oluklu meraaları ile daha kuzeyde Karca Köyü, Batısında; Dereboyu ve Kabak köyünün Gölcük mahallesi, Güneyinde; Boydan boya İdris dağı (1550 m.) bulunmaktadır.

Kızık köyü deniz seviyesinden oldukça yüksek bir mevkide 1300 m. rakımda Aladağlar üzerinde bulunmaktadır. Kızık köyünün doğu ve kuzey doğu kesimlerini ormanlar kaplar.

Oluklu, Kıravurdu ve Gölyaka mevkilerinde bulunan meşe ormanı korulukları Kızık köyünün ormanları korumada ne kadar hassas olduğunu gösterir.

Yer Şekilleri:
Kızık köyü oldukça engebeli bir arazide kurulmuştur. Düzlük denilebilecek bir arazi hemen hemen yok gibidir. Köyün çevresi tepeler ve bu tepeleri kaplayan ormanlarla çevrilidir. Batı ve batı kuzey yönleri oldukça meyilli bir şekilde giderek alçalır.

Köyün bulunduğu yerde en yüksek yer, köyün güney yönünü boydan boya kaplayan İdris dağıdır. Kuz mahallenin hemen bitişiğinden dik bir yamaçla yükselir. Kuz mahallenin güney yönünü güneşe karşı adeta kapatır. Her mevsimde Kuz mahallede güneş Güney mahalleye göre yaklaşık bir saat sonra doğar.

İdris dağının en yüksek yeri 1550 metredir. İdris dağının Akkayalar kesimi dik yamaçlı bir kayalıktır. Bu dağın diğer tarafları yemyeşil ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlarda genellikle çam ve köknar ağaçları bulunur.

Köyün doğusunda bulunan Yenioluk mevkii çam köknar ve meşe ormanları ile kaplıdır. Bu yerin açıklık yerleri köy merası olarak kullanılmaktadır.

Köyün kuzeyini killik tepesi kaplar. Oluklu mevkii meşe ve fundalık ağaçları ile kaplanmıştır. Oluklu köyün korusu olarak örnek bir şekilde korunmaktadır.


Köyümüzün Tarihi

Kızık köyünün kurulduğu zamanı gösteren kesin bir kayıt bulunmamaktadır.

Kızık köyü 15. yüzyılda Ankara’nın Nallıhan ilçesinin sınırları içinde bulunan ve Ayman köyü yakınlarında olan Kümbet kırı veya halen Kızık yurdu olarak anılan yerde bulunmakta idi.

1402 Ankara savaşından sonra Anadolu birliğinin bozulması ve Timur ordularının batıya doğru giderek köy ve kasabaları yakıp yıkması talan etmesi ile Kızıklılar köylerini bırakarak yaylalarına çekilmişlerdir.

O zamanlar kuş uçmaz kervan geçmez bir bölgede olan yaylalarında kendilerini daha iyi koruyabilmek için bu yola başvurdukları sanılmaktadır. Kızıklılar eski köylerini terk ederken iki kola ayrılmışlardır.

Kızıklıların bir kolu Kıbrısçık istikametine doğru giderken bir kolu da Seben ilçesinde bugün bulundukları yere doğru göç etmişlerdir. Yapılan bu göç dolayısı ile biri Kıbrıscık’ta, diğeri Seben ilçesinde olmak üzere iki Kızık köyü ortaya çıkmıştır.

Kızıklıların eski yaylaları olan ve bugün köy olarak yerleştikleri bu yere 13 aile olarak gelip yerleştikleri söylenmektedir. Yaylalarını köy haline getirip yerleşen Kızıklıların ekonomik yaşamları daha çok hayvancılığa dayandığı için kendilerine bir yayla aramak zorunda kalmışlardır.

Bugün Aladağ'da bulunan ve halen Kızık yaylası olarak anılan yayla yüz yıllardan beri Kızıklılar tarafından yayla olarak kullanılmaktadır.

Köyümüze Ulaşım

Bolu’dan Kızık köyüne gitmek için Seben-Kıbrıscık yolu takip edilir 29 km. sonra Taşlıyayla’ya varılır ve Taşlıyayla’dan 8 km. batıya gidildiğinde Kızık köyüne ulaşılır.

Seben ilçesinden gitmek için, Seben’den kuzey batıya doğru Nimetli ve Dereboy 20 km. gidildikten sonra Kızık köyüne ulaşılır.

Yaz aylarında yol işlek olup, kış aylarında yoğun kar nedeniyle zaman zaman trafiğe kapalı olur. Kısa sürede trafiğe açılır.



Daha Büyük Görüntüle


Sayfalar
Köşe Yazarları
Köyümüz Kızık
Yerel Lig Fikstürleri & Puan Durumu

E-posta : kiziksporhotmail.com
Tasarım & Yazılım BayReklam